Over mij

'Alles begint bij begrip'

Hoe de interesse in hond/mens en gedrag is begonnen

Bij mij begon mijn liefde voor honden als klein meisje al. Ik kan mijn leven dan ook niet voorstellen zonder een hond er in. De liefde om mensen te helpen is ontwikkeld nadat ik een foute studiekeuze richting economie had gemaakt. Daarna ben ik gaan kijken waar ik blij van werd en zo is de hulpverlener in mij ontwaakt. 

Het gedrag van mensen en van honden heeft mij altijd geboeid.
Bij de mensen is het verdiepen natuurlijk begonnen tijdens mijn 4 jarige HBO opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlenen en het echte verdiepen in het gedrag bij honden is begonnen nadat ik mijn eerste buitenlandse hond genaamd Ozzy geadopteerd hadden. Ozzy vertoonde gedrag wat bij mijn andere honden niet was voorgekomen. Het wandelen was niet zo vanzelfsprekend meer zonder uitvallen, in huis werd er flink geblaft, mijn huis werd verbouwd en alleen zijn was bijna onmogelijk. Ik vond het zo zielig om haar met al haar frustratie en angst te zien, maar ik wist me geen raad meer. Ik heb toen een gedragsdeskundige laten komen die mij meegenomen heeft in de wereld van de cognitie, emotie en gevoel van de hond. Ik was zo onder de indruk van deze eerlijke en liefdevolle manier van kijken en het effect daarvan, dat ik besloten had om de opleiding NDTE bij Calming Signs te volgen en daarmee ook begeleiders kan gaan helpen om deze mooie benadering eigen te maken.

Zowel in het werk als hondencoach als in mijn werk als mensencoach vind ik het oprecht belangrijk om het individu te zien. We zijn als mensen snel geneigd een stempel te plakken en vaak wordt er dan met name naar de beperking gekeken. Ik geloof in ‘ECHT’ contact. We zijn allemaal mens/hond en we hebben daarbij onze uitdagingen. Hierbij kan je soms wel wat hulp gebruiken. Ik denk oprecht dat wanneer je gedrag ziet in het geheel, dat je kijkt naar het waarom, dat je gaat proberen het gedrag te begrijpen en aan te vliegen vanuit krachten die al in jou of je hond zitten, je mooie successen kunt behalen en de uitdagingen minder gaan worden! Ik denk oprecht dat alles begint bij begrip…

Puppycursus

Welzijn van beide

Wat ik heel belangrijk vind in het werken met mens en hond is dat er oog is voor het welzijn van beide. Ik vind het belangrijk dat er ruimte is voor jouw verhaal als mens. Ik weet namelijk hoe frustrerend of verdrietig het kan zijn als je een hond hebt waarmee het niet zo soepel verloopt en ik weet ook hoe het is als je zelf even vast loopt. 

Los daarvan vind ik het welzijn van jouw hond EVEN belangrijk.
Je kan problemen vaak snel oplossen door de zo geheten Quick Fixen. Daarbij los je het gedrag (het symptoom) op met een middeltje of trucje (denk aan een slipketting bij trekken bijvoorbeeld, of een antiblafband die een shock geeft als je hond blaft). Maar weet dat dit alles behalve hondvriendelijk is en dat je niet werkt aan de onderliggende emotie. Hierdoor kan je hond het gedrag misschien wel even niet laten zien, maar hij voelt zich alles behalve gelukkig. Sterker nog, het kan zelfs leiden tot frustratie of boosheid of nog meer angst en dan komt het er op een andere manier uit.
Aan Quick Fix doe ik dus ABSOLUUT niet!! Ik wil dat jij een blije hondenpap of mam wordt en dat je hond zich weer fijn gaat voelen. We gaan dus onderzoeken wat er gaande is bij jouw hond en waarom hij de symptomen/gedrag laat zien. Dat betekend werk aan de winkel en daarbij ben jij als begeleider zelf de sleutel tot succes. Ben jij bereid tijd, energie, begrip en veel geduld op te brengen voor jouw hond?

Success doesn’t come without sacrifice…

Mijn eigen hond

Momenteel heb ik het geluk om samen te mogen wonen en werken met mijn lieve Ozzy. Ozzy is afkomstig uit Roemenië. Ze is een middelmaat mixje, ouders zijn niet bekend.

Zoals ik bij mijn eigen stukje al schreef; Ozzy heeft me heel erg veel geleerd over hondengedrag en emoties, maar ook heel veel over mijn eigen frustratie en ongeduld en mijn eigen innerlijke staat. Honden zijn immers ook spiegels en die houdt ze mij nog steeds vaak voor. 

En Ozzy blijft haar uitdagingen houden, maar met veel geduld, liefde en ook een stukje acceptatie is de band tussen ons enorm gegroeid, wil ze graag uit zichzelf het juiste doen voor mij en zichzelf en ben ik ontzettend trots op hoe ze het nu doet. 

Wat heb ik dan meegemaakt met haar? Noouuu o.a. bijvoorbeeld: 
– Kapotte bank (helemaal gestript)
– Zeker wel 10 kapotte afstandsbedieningen
– Kapotte tafel, gordijnen, etc…
– Eindeloos blaffen
– Joenkeren en blaffen als we ook maar 1 sec de deur uitgingen
– Bezoek ontvangen was voor niemand leuk, met name mannen waren en zijn soms nog steeds spannend
– Tijdens wandelen honden bestormen

Door zelf de moedeloosheid ervaren te hebben weet ik echt heel goed hoe je je kunt voelen als hondenmama. Maar ik heb ook zelf mogen ervaren hoe je op een liefdevolle en eerlijke manier kan kijken naar wat je hond je probeert te vertellen. Het is niet zo dat Ozzy bovenstaande allemaal expres deed om mij te pesten. Nee, hier zat bij haar bijvoorbeeld een hele hoop angst en onzekerheid onder. Door dit te gaan herkennen en erkennen en hier aan te gaan werken zijn we 100 stappen vooruit gegaan. En nog gaat het soms wat minder, maar ik heb er begrip voor en weet wat ik haar kan bieden zodat ze niet meer zo lang in haar emotie hoeft te blijven en sneller kan herstellen, wat ervoor zorgt dat ze het gedrag wat ze voorheen liet zien niet meer (of korter) hoeft te laten zien. 

Mijn werkwijze en methode

Positieve methoden

Mocht je voor mij willen kiezen als begeleider in jullie proces, weet dan dat ik NIET werk met dwangmiddelen. Ik ga voor het aanpakken van de oorzaak en niet enkel de aanpak van symptomen.

Persoonlijke aandacht

Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor het welzijn van zowel hond als baas. Weet dat jij en je hond welkom zijn met al je struggles, jullie verhalen & jullie successen.

Op maat

Iedere hond en iedere begeleider is uniek. Welke aanpak bij jullie past is een zoektocht die we samen maken. We gaan samen kijken hoe we jullie toolbox kunnen gaan vullen met de juiste kennis en oefeningen voor jullie.

Mijn opleidingen & cursussen