Snuffelen, waarom is dat zo belangrijk?

Snuffelen; een overduidelijke behoefte van onze hond. Sterker nog het is essentieel dat zij kunnen voorzien in deze behoefte.

Maar waarom is dat snuffelen dan zo belangrijk??
Nou kort gezegd: de hond beleeft de wereld via de neus. Hun neus heeft tot ongeveer 300/500 miljoen reukcellen in tegenstelling tot de 5 miljoen die een mens heeft. Moet je na gaan hoe veel meer onze honden dan ruiken!!!
De hersenen van de hond is voor een extra groot gedeelte (35%) bestemd voor het herkennen van geur, bij de mens is dit slechts 5%.

Uit geuren halen honden belangrijke informatie die de omgeving voorspelbaar maken. Ze ruiken hun voorgangers, zijn die bekend of onbekend voor hen, ze weten of het recente of oudere geuren zijn, of de voorganger gezond of ziek is, teefje of reutje en nog veel meer wat wij vast ook nog niet ontdekt hebben.

Krijgen honden niet de kans om deze geurinformatie tot zich te nemen dan wordt de omgeving minder voorspelbaar voor ze en dus ook minder veilig. Vaak zie je dat wanneer een hond te weinig de kans krijgt om een goed geurbeeld te vormen, deze meer gaat doen op het zicht om toch tot informatie over de omgeving te komen. Wanneer de hond meer op zijn zicht moet doen krijg je dat honden ook meer op de aanwezige prikkels gaan focussen (lees staren) wat weer reactie kan uitlokken bij de andere prikkel (hond).

Maar naast dat het snuffelen de omgeving voorspelbaarder maakt, heeft het ook effect op hun hartslag. Op dogfieldstudy kun je zien wat voor effect het uitlaten aan een lange lijn met meer snuffelmogelijkheden doet. Je ziet daar dat de hartslag van honden die snuffelen omlaag gaat! Wat wil zeggen dat ze er dus van kalmeren of ontspannen.

Snuffelen is een manier waardoor honden ontspannen maar zich ook moeten inspannen, mentaal gezien dan. Honden hebben naast lichamelijke beweging gewoon de behoefte om hun neus te gebruiken, nieuwe dingen te ontdekken en om na te denken.
Wordt hier geen mogelijkheid voor gegeven, kan verveling om de hoek komen kijken, of honden krijgen de kans niet om hun stressemmer te legen en dat kan uiteindelijk ook tot ongewenst gedrag leiden.

En.. er is ook onderzoek gedaan naar het verband tussen emotie en geur.
Uit een gepubliceerd onderzoek van Gregory Berns komt naar voren dat geur ook bij honden in verbinding staat met hun emoties. Waar de hond de kans heeft om lekkere geuren op te doen, voelen honden zich ontspannen en beoordelen ze de omgeving als positief. 

En als je zo leest wat dat snuffelen voor een hond inhoudt, sta hier dan tijdens je wandelingen ook wat meer bij stil. Letterlijk😋😋😋

Liefs Sam ❤

Hee, ik ben Sam

Graag wil ik mijn steentje bijdragen aan het vergroten van hondenwelzijn. Via mijn blogs deel ik graag wat kennis/ervaring over bepaalde onderwerpen rondom de hond en zijn gedrag. Veel leesplezier!

Heb je iets meer hulp nodig? Snuffel dan gerust rond bij het aanbod. 

meer blogs